Bekkenplager i svangerskapet
Veldig mange gravide opplever dessverre rygg- og bekkenplager i svangerskapet. Så mange som halvparten av alle gravide opplever smerteplager til rygg og bekken. Plagene oppstår ofte så tidlig som i første trimester og varer gjerne ut svangerskapet. Hos veldig mange fortsetter plagene også etter fødsel.
Både bekkenløsning og bekkenlåsning er vanlige årsaker til smerter i bekkenet i svangerskapet. Bekkenplager er faktisk den vanligste årsaken til at yrkesaktive gravide blir sykmeldt. Ved hjelp av god rådgivning og riktig behandling kan smerteplagene reduseres og i beste fall forsvinne helt.
Hva kommer smertene av?
Smertene ved bekkenplager kan være lokalisert mot nedre korsrygg, sete og frem mot lyske. Det kan være på en side eller på begge sider og både foran og bak. Mange opplever ofte at smertene oppstår i et område for så å forplante seg videre.
Årsak til bekkenplager kan være både bekkenløsning og bekkenlåsning. Bekkenet vårt består av tre ledd. Det er en ring med et ledd foran som danner symfysen og to ledd bak der bekkenringen fester seg til hver side av korsbenet.
Med graviditeten øker kroppen produksjonen av hormonene som skal forberede kroppen på fødsel. Et av hormonene kroppen produserer har det beskrivende navnet ‘relaxin’. Dette hormonet virker på leddbånd og fører til mer slakk i leddbånd og senevev. Denne første fasen beskrives ofte som bekkenløsning. Videre reagerer kroppen med å stramme opp i muskulaturen rundt korsrygg og sete, og dette fører igjen med seg smerter og stivhet. Dette er det man omtaler som bekkenlåsning.
Når er det vanlig å få bekkensmerter i graviditeten?
Bekkenplagene kan ofte oppstå allerede så tidlig som i uke 10-12 av svangerskapet. Og etterhvert som babyen vokser former kroppen seg deretter. Magen blir større og bekkenet tilter fremover slik at kurvene i ryggen øker og får økt belastning. Derfor er smerteplager både til korsrygg og nakke vanlig å oppleve i svangerskapet.
Med smerteplager i svangerskapet er det viktig med riktig diagnose slik at rett tiltak blir satt i gang. Å snakke med noen som er eksperter på muskel- og skjelettplager i svangerskapet gjør at man hurtigere kommer i gang med riktig tiltak.
Smerteplager i svangerskapet kan være milde eller mer alvorlige og gå ut over arbeidsevne og livskvalitet. Og i en fase av livet da en bør unngå bruk av smertestillende medisiner opplever mange det at en tid som egentlig skal være fin, blir en vanskelig tid.
Undersøkelse og behandling av smerteplager i svangerskapet
Fysioterapeuter og kiropraktorer har som sitt spesielle fagfelt å undersøke og diagnostisere smerteplager i muskel- og skjelettsystemet. For smerteplager i svangerskapet bør en oppsøke fagpersonell som har spesiell kompetanse på å behandle denne typen plager.
Kiropraktor Mena Soboljew hos oss på Florø Kiropraktorsenter har god og lang erfaring med undersøkelse, diagnostisering samt trygg behandling og rådgivning til gravide med smerteplager i svangerskapet. Mena er fra Manchester i England og har tidligere jobbet i Bristol. Hun bringer med seg til Florø oppdatert forskning på emnet samt effektive råd og teknikker.
Råd, tilrettelegging, behandling og tilpasset øvelser gjør underverker for gravide med smerteplager. Å få hjelp til å ta de rette tiltakene er et steg i riktig retning og en viktig start.