Hvorfor låser det seg i ryggen?
Mange av våre pasienter lurer på hvordan det kan ha seg at tilsynelatende trivielle bevegelser eller aktiviteter noen ganger kan få ryggen til å gå helt i lås. Her har vi laget en liten gjennomgang av årsaker som ofte spiller inn.
Når ryggen plutselig låser seg
Smerter i rygg og nakke kan ha mange årsaker. Ofte kan det være vanskelig å si nøyaktig hvilket vev som er irritert. Avhengig av skademekanisme kan det dreie seg om mindre alvorlige tilstander som små rifter eller overstrekk av muskler, leddkapsler og ligamenter. Det kan også dreie seg om mer langvarige tilstander som skiveprolaps.
Enten det gjelder mindre eller større skader i ryggen så er det en hovedregel at skadene oppstår når belastningen overstiger styrken og belastningstoleransen til vevet. Dette kan i noen tilfeller oppstå under en stor enkeltpåkjenning, for eksempel i et fall.
Vi kan illustrere en stor enkeltbelastning med grafen over. Grafen viser hvordan en stor enkeltbelastning plutselig kan overstige vevstoleransen, og en akutt kink eller hekseskudd er et faktum. Denne skademekanismen er imidlertid mindre vanlig i forhold til akutte korsryggsplager.
‘Jeg bøyde meg ned for å kytte skoen og der stod jeg…’
Man hører ofte om personer som har opplevd fullstendig låsning i ryggen etter å ha bøyd seg ned for å knytte skoen eller for å plukke opp en liten gjenstand fra bakken. Dette er ofte dråpen som får det berømte begeret til å renne over, og må ses i sammenheng med aktivitetsutførelsen i forkant. Man ser ofte et mønster av at vedkommende har utført repeterende, lite varierte bevegelser i forkant av låsningen, og dermed gradvis nærmet seg grensen til hva vevet kan tåle. Summen av denne belastningen over tid gjør at tilsynelatende enkle bevegelser kan utløse en akutt episode, da vevstoleransen til slutt overstiges. Dette kan ses i figuren under.
Her ser man at liten belastning utført over tid, med lite hvile mellom hver enkeltbelastning, gradvis kan føre til at man øker risikoen for å pådra seg en skade. Når man nærmer seg terskelen til hva vevet tåler, skal det derfor ofte veldig lite til før uhellet er ute, og man opplever en «kink» eller låsning i rygg eller nakke.
Enkle tips man kan gjøre selv for å unngå dette er:
1) Regelmessig trening for å øke vevets belastningstoleranse
Trening vil bidra til å styrke kroppen, og gjør at man tåler mer juling før uhellet er ute.
2) Variere arbeidsoppgaver/aktivitet, og sørge for at man får nok hvile mellom slagene.
Gjennom å få nok hvile mellom hver aktivitetssyklus unngår man at belastningen øker til toleransen til kroppen er oversteget.
Hva når kinken er et faktum?
Når kinken eller den akutte låste ryggen er et faktum er det sjelden at det er hard trening som skal til for å lindre smertene. Vi anbefaler en kombinasjon av aktivitet som korte gåturer i lett terreng samt hvile. Langvarig sengehvile er absolutt ikke å anbefale. Ønsker du å komme raskt i gang igjen etter skaden har kiropraktisk behandling god effekt på smertelindring samt for å øke funksjon og bevegelse.
Tekst: Kiropraktor Preben Hagen